Bardzo prosty krem z podstawowych składników. Pieczone buraki, dynia piżmowa oraz batat - gwiazdy tego przepisu. Krem można podać na kilka sposobów. Ja wybrałem bowl style.
Sama zupka zrobiona z:
- połowa dyni piżmowej, około 1 kg (pieczona około 20-40 min)
- 4 buraków (pieczone około 2,5 h)
- 1 batata (pieczony 45 mim)
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 cebuli
- 2 ząbków czosnku (albo 6, jeżeli lubisz czosnek jak ja)
- 3 łyżek oleju
- mielonej ostrej papryki (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
Krok 1
Cebulę i czosnek pokroiłem w niedużą kostkę i podsmażyłem w garnku koło 5 minut.
Krok 2
Do garnka dodałem bulion oraz dorzuciłem pokrojone pieczone warzywa. Zagotowałem.
Krok 3
Zupkę zmiksowałem przy pomocy blendera na gładki krem. Doprawiłem solą i pieprzem.
Cebulę i czosnek pokroiłem w niedużą kostkę i podsmażyłem w garnku koło 5 minut.
Krok 2
Do garnka dodałem bulion oraz dorzuciłem pokrojone pieczone warzywa. Zagotowałem.
Krok 3
Zupkę zmiksowałem przy pomocy blendera na gładki krem. Doprawiłem solą i pieprzem.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz