Taki zwykły, ale taki pyszny. Krem kalafiorowy jest bardzo prosty w przygotowaniu, a do jego ozdoby można użyć przeróżnych produktów. W moim przypadku użyłem białą rzepę, świeże buraki, pieczone pomidorki cherry, kiełki czerwonej kapusty i szczypiorek.
Sama zupka zrobiona z:
- 1/2 kg kalafiora
- 750 ml bulionu warzywnego
- 400 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku (albo 6, jeżeli lubisz czosnek jak ja)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Krok 1
Cebulę, czosnek i ziemniaki pokroiłem w niedużą kostkę i podsmażyłem w garnku koło 5 minut.
Krok 2
Do garnka dodałem bulion oraz dorzuciłem podzielony na różyczki kalafior. Gotowałem koło 15 minut.
Krok 3
Zupkę zmiksowałem przy pomocy blendera na gładki krem. Doprawiłem solą i pieprzem.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz