Pewnego dnia myślałem, co zrobić na obiad i spontanicznie zdecydowałem się na faszerowane papryczki, a szczerze mówiąc, nie jadłem ich już bardzo dawno. Bardzo szybka i łatwa decyzja, bo warzywniaka mam prawie pod blokiem.
Do przygotowywania użyłem:
- 5 papryk
- 3 duże marchewki
- czosnek
- 2 duże cebuli
- 200 g ryżu
- szpinak
- sól, pieprz, przyprawy
- śmietana
- koncentrat pomidorowy
- tarte pomidory
- suszony burak w proszku (opcjonalnie)
Krok 1
Najpierw do połowy ugotowałem ryż, a w międzyczasie obierałem cebule i tarłem marchewki.
Krok 2
Na patelnie, z małą ilością oleju roślinnego podsmażyłem 1 cebule, dodałem 1,5 potartej marchewki i na końcu dodałem szpinak. Po jakichś 5 minutach dodałem trochę soli i zalałem wszystko tartymi pomidorami. Po kolejnych 5 minutach wyłączyłem patelnie.
Krok 3
Wymieszałem ryż z warzywami i nafaszerowałem moje papryki.
Krok 4
W dużym garnku warstwowo dodałem cebulę, pozostałą tartą marchewkę, 5 ząbków czosnku, ziele angielskie, przyprawy, sól, pieprz. Zalałem to wszystko śmietaną, wymieszaną z koncentratem pomidorowym.
Krok 5
Na tym podłożu postawiłem faszerowane papryki i do połowy zalałem wrzątkiem. Gotowałem 40 minut na średnim ogniu. Dalej zostało tylko posypać wszystko mielonym burakiem.
Smacznego :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz