Probując osładzać ciemne, zimowe dni zdrowymi deserami zrobiłem ten ładny i smaczny pudding z nasionami chia, który się składa z kilku składników: nasiona chia, mleczko kokosowe, syrop klonowy i borówki. Jeżeli chodzi o proporcje, to zawsze wykorzystywałem 1:3 - czyli 3 łyżki nasion na 1 szklankę mleka. Można także wykorzystać inne mleko roślinne, ale wydaje mi się, że jeżeli znajdziemy dobre mleko kokosowe, to nie trzeba go dodatkowo słodzić.
W przyszłym tygodniu chcę spróbować rozbarwić pudding trzema różnymi kolorami, robiliście tak kiedyś? Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Nasiona Chia nazywane są także nasionami hiszpańskiej szałwii i zawierają one trzy razy więcej potasu niż możemy znaleść w suszonych owocach i bananach, pięć razy więcej wapnia niż w produktach mlecznych i dwukrotnie więcej białka roślinnego niż w innych nasionach i zbożach.
Po zmieszaniu nasion z mleczkiem, wystarczy przełożyć je do słoiczka i zostawić pudding w lodówce na minimum 4h. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz