niedziela, 14 stycznia 2018

Chia pudding z mlekiem kokosowym i borówkami


Probując osładzać ciemne, zimowe dni zdrowymi deserami zrobiłem ten ładny  i smaczny pudding z nasionami chia, który się składa z kilku składników: nasiona chia, mleczko kokosowe, syrop klonowy i borówki. Jeżeli chodzi o proporcje, to zawsze wykorzystywałem 1:3 - czyli 3 łyżki nasion na 1 szklankę mleka. Można także wykorzystać inne mleko roślinne, ale wydaje mi się, że jeżeli znajdziemy dobre mleko kokosowe, to nie trzeba go dodatkowo słodzić. 
W przyszłym tygodniu chcę spróbować rozbarwić pudding trzema różnymi kolorami, robiliście tak kiedyś? Zobaczymy co z tego wyjdzie.



Nasiona Chia nazywane są także nasionami hiszpańskiej szałwii i zawierają one trzy razy więcej potasu niż możemy znaleść w suszonych owocach i bananach, pięć razy więcej wapnia niż w produktach mlecznych i dwukrotnie więcej białka roślinnego niż w innych nasionach i zbożach.

Po zmieszaniu nasion z mleczkiem, wystarczy przełożyć je do słoiczka i zostawić pudding w lodówce na minimum 4h. Smacznego!





Авторские права ПОВЕГАНУ

Авторские и иные права интеллектуальной собственности на аудио, видео, текстовые материалы, фотографии и иные объекты принадлежат автору сайта Артему Гаранину.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz